A DETONIC zenekar 1983-ban alakult Barcson egy középiskolásokból álló baráti társaságból. Az első felállás tagjai: Gál Gábor dob, Csonka Zoltán basszus, Maróti Béla gitár, Henézi Imre gitár. A zenei irányzat Hard és Heavy elemekkel fűszerezett rock muzsika volt. Hat saját számot készítettünk ebben a felállásban. A zenekar tagjai közül, mint minden középiskolás csapatban, ki jobban, ki kevésbé akarta folytatni a zenélést. Az első átalakulás 1983 év végén történt, amely meghatározta a zenekar további pályáját. Az akkoriban müködő Rezon zenekarból csatlakozott Mezei Aladár "Ali" basszusgitáros, aki igen meghatározó személyisége lett a zenekarnak. Mind szövegeivel, mind jellemével a lázadás magas fokára fejlesztette a zenekar ideológiáját. Nem sokkal később csatlakozott a zenekarhoz Dernanecz Zsolt "Deca" dobos. Ő a Főnix zenekarból került a DETONIC-ba. A fiatal kiváló képességekkel megáldott srác a zenekar motorjaként hihetetlen lendületet hozott magával. A már majdnem kész felálláshoz csatlakozott az Admirál zenekar frontembere, Csernai Mihály "Csiba". A mindig feketében, bőrruhában járó szólógitáros különálló jelenség lett. Zákányi János "Kojak" ének- és életművész hol bent volt a zenekarban, hol eltűnt, és kereste a rocker társadalom alapkövét, a "kábakövet".

Több demo és garázsfelvétel készült. A legismertebb közülük a ZÚZÓDÁS címet viselte 1988-ban, ami 13 számot tartalmazott. A fiatal zenekar termékenységére jellemző, hogy sok szám készült ebben az időszakban. Ez a formáció megmaradt az első pofonig, ami később felbomláshoz vezetett.

A koncerteken 500-600 főt megmozgató, állandóan játszó zenekar 1988-ban az országos Ki Mit Tud megyei döntőjét elsöprő fölénnyel nyerte, és bejutott a területi döntőbe. Ott azonban az akkor igen nagyon preferált ismeretségekkel rendelkező MORIS zenekar került be a DETONIC helyett az országos döntőbe egy nagy hátszéllel. Dernanecz Zsolt, a zenekar motorja átszerződött az abban az időben agilis és feltörekvő Buchers zenekarba. A dobos kiszállása térdre kényszeríttette az akkoriban nagyon sikeres DETONIC zenekart. A DETONIC legénysége sok meghallgatás után Nagy Gábor "Nagyító" dobossal egészült ki. A zenekar 1991 júniusáig muködött kisebb nagyobb sikerekkel, ami felélte a zenekar idegeit és feloszláshoz vezetett. A DETONIC zenekar két tagja, Nagy Gábor "Nagyító" dobos és Henézi Imre "Mime" gitáros az újonnan alakult kaposvári MESSENGER zenekarban folytatta pályafutását. Itt a kiváló virtuóz Torma "Kicsi" Zoltán (ex-Agressor) gitár, Nagy László ének, és Luczek Ferenc basszusgitár neve fémjelezte a zenekart. A többször átalakuló Messenger zenekar 2002-ben személyes problémák miatt kettéoszlott. A MESSENGER zenekar alapító tagja, Henézi Imre "Mime" először MESSENGER néven akarta folytatni a zenélést, végül Dernanecz Zsolt "Deca" kérésére, mivel ő semmiképpen nem akar MESSENGER néven játszani, és a programuk gerincét egyébként is DETONIC számok adják, DETONIC néven újraalakultak Farkas Péter "Farek" basszusgitárossal kiegészülve. A DETONIC újjáalakulása 2002 márciusában történt, immár Kaposváron. Ebben az időszakban készültek demóink, és első nemhivatalos koncertlemezünk, amely a Pogo center 2007-es szülinapi buliján lett rögzítve.

2009 őszén két új taggal bővül a zenekar : Strublics Roland ének, Ifj. Torma Zoltán basszusgitár.

Azóta elég sokat játszunk, főként Dél-Dunántúlon illetve építjük vidéki kapcsolatainkat is. Három számos demonk jelent meg saját terjesztésben. A közeljövőben tervezzük egy teljesen új dalokból álló nagylemez felvételét.